Історія приміських трамвайних ліній Києва. І. Святошинський трамвай - Машкевич, С. (Краєзнавство, 2014)
Стаття присвячена історії першої приміської трамвайної лінії в Києві – Святошинського
трамвая, відкритого в 1900 році та включеного до системи міського трамвая в 1923-1924 роках.
Показано, що будівництво та функціонування цієї лінії було тісно пов'язане з функціонуванням
дачного селища в Святошині, хоча лінія обслуговувала й інші місцевості, розташовані на її
трасі. У «смутний» період 1917-1919 років значення лінії зросло, а на її роботі позначилися
економічні та соціальні проблеми, притаманні тому часу. Статья посвящена истории первой пригородной трамвайной линии в Киеве –Святошинского трамвая,
открытого в 1900 году и включенного в систему городского трамвая в 1923-1924 годах. Показано, что
строительство и функционирование этой линии было тесно увязано с функционированием дачного поселка
в Святошине, хотя линия обслуживала и другие местности, расположенные на ее трассе. В «смутный»
период 1917-1919 годов значение линии возросло, а на ее работе сказались экономические и социальные
проблемы, характерные для того времени. This article is dedicated to the history of the first suburban tram line in Kiev – Svyatoshin tram, inaugurated in
1900 and included in the city tram system during 1923-1924. It is shown that the construction and operation of the
line was closely linked to the functioning of a dacha settlement of Svyatoshin, although the line served other locations
along its tracks, as well. During the unstable period of 1917-1919, the role of the line increased, whereas the service
was impacted by the economic and social problems characteristic of that time.