Незвичайні нано-мікрокристали природного алмазу - Квасниця, В.М. (Сверхтвердые материалы, 2018)
Описано незвичайні нано-мікрокристали природного алмазу, що знайдено в метеоритному кратері України, і повідомлено про раніше невідомий механізм росту алмазних багатогранників – формування глобулами. Виявлено, що нано-мікрокристали алмазу в метеоритному кратері дуже подібні до глобулярних кристалів, водночас мають октаедричне огранення. Морфологія і склад нано-мікрокристалів алмазу вивчено відповідно за допомогою растрової електронної мікроскопії і рентгеноспектрального мікроаналізу. Ці крихітні поліедри наросли на пластинчастих кристалах імпактного апографітного алмазу з метеоритного кратера Білилівка на Українському щиті. Їх поверхнева морфологія вказує на те, що нано-мікроалмази виросли, найімовірніше, в процесі осадження з газової фази зразу після утворення імпактного алмазу – трансформації графіту в алмаз і лонсделеїт. Описаны необычные кристаллы нано-микроалмаза, обнаруженные в метеоритном кратере, и представлена информация о ранее неизвестном механизме роста алмазных многогранников – их формирование глобулями. Обнаружено, что нано-микроалмазы в метеоритном кратере очень похожи на глобулярные кристаллы, вместе с тем имеют октаэдрическую огранку. Морфология и состав нано-микроалмазов изучены соответственно с помощью сканирующей электронной микроскопии и рентгеноспектрального микроанализа. Эти крошечные кристаллы алмаза выросли на зерне импактного апографитового алмаза из метеоритного кратера Билиловка на Украинском щите. Поверхностная морфология этих кристаллов указывает на то, что нано-микроалмазы образованны вследствие осаждения из газовой фазы сразу после образования импактного алмаза – трансформации графита в алмаз и лонсделеит. Here, we report about unusual crystals of natural nano-microdiamond foundin meteorite crater. Also this is a notice about previously unknown mechanism of a growth of diamond polyhedrons – their formation by globules. Recently it has been found that the nanomicrodiamonds in meteorite crater are very similar to the globular crystals, at the same time they have octahedral faceting. The morphology and composition of the nano-microdiamonds were studied by scanning electron microscopy and with an energy dispersive X-ray analyser respectively. These tiny crystals are grown on the grain of impact apographitic diamond from the Bilylivka meteorite crater (Zapadnaya impact crater) on the Ukrainian Shield. Surface morphology of these crystals indicates that the nano-microdiamonds formed by a vapor-deposition process immediately after the formation of an impact diamond – the transformation of graphite into diamond and lonsdaleite.