Мовні та позамовні чинники появи синтаксично нечленованих речень - Личук, М.І. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті узагальнено спроби лінгвістів з’ясувати мовні й позамовні причини появи синтаксично нечленованих речень, обґрунтовано три основні принципи, що зумовлюють вживання таких речень у діалогічному мовленні, а також загальні та специфічні чинники, що детермінують різні типи синтаксично нечленованих конструкцій. В статье обобщены попытки лингвистов установить языковые и внеязыковые причины появления синтаксически нечленимых предложений, обоснованы три основных принципа, которые обусловливают употребление таких предложений в диалогической речи, а также общие и специфические факторы, детерминирующие разные типы синтаксически нечленимых конструкций. In article attempts of linguists to define language and out of language reasons of the occurrence of indivisible sentences are generalized, three main principles defining the use of such sentences in dialogue saying, and also the general and specific reasons determining different types of syntactically indivisible sentences are proved.