Харківська губернська земська лікарня імперської доби та проблема гуманізації ставлення до психічно хворих - Альков, В. (Краєзнавство, 2014)
У статті розглядаються зміни в ставленні до психічно хворих пацієнтів Харківської губернської земської лікарні та закладів, що їй передували. Зроблено висновок про десакралізацію
образу божевільного, що навіть при прогресивній гуманізації в умовах кадрових проблем та
специфіки роботи мало зворотній ефект. З'ясовано різницю в ставленні до різних категорій
хворих, а також ставлення до останніх різних категорій персоналу. В статье рассматриваются изменения в отношении к психически больным пациентам Харьковской
губернской земской больницы и учреждений, которые ей предшествовали. Сделан вывод о десакрализации образа сумасшедшего, что даже при прогрессивной гуманизации в условиях кадровых проблем и
специфики работы имело обратный эффект. Определены различия в отношении к разным категориям
больных, а также отношение к последним разных категорий персонала. Changes in attitudes to mentally ill patients of Kharkiv Provincial Municipal Hospital and institutions that
preceded it were examined in the paper. The conclusion has been done that a representation’s desanctification
of mentally ill people in terms of personnel problems and specifics of work had the opposite effect even in conditions
of progressive humanization. The differences in an attitude to dissimilar categories of patients, as well
as an attitude to ones of different categories of personnel were determined.