До легенди про сарматських катафрактаріїв - Симоненко, О.В. (Археологія і давня історія України, 2009)
Література про катафрактаріїв є величезна, і через обмежений обсяг статті я навіть побіжно не торкатимусь її тут. Зазначу лише, що панцирні вершники згадуються античними авторами серед військ Селевкідів, у персів, парфян вірмен і мідян, албанів, сарматів і у складі римської кавалерії. Залишимо також осторонь боспорських та парфянських катафрактаріїв, яким присвячені роботи В.О. Горончаровського, В.П. Никонорова та інших. Те, що ми маємо розглянути зараз, – само по собі непроста справа. Точка зору про існування у сарматів катафрактаріїв як характерної риси їх військової справи була сформульована В.Д. Блаватським і розвинута у роботах Ю.М. Десятчікова та А.М. Хазанова.