Роговий гребінь з розкопок на Немирівському городищі - Очеретний, С.В. (Археологія і давня історія України, 2019)
У статті публікується гребінь, виготовлений із рогу оленя з розкопок Б. І. Лобая на Немирівському городищі у 1980 р. Завдяки аналізу його форми та орнаментації, наведеним паралелям з ранньоскіфських пам’яток з території України даний екземпляр віднесено до непересічних зразків туалетного призначення. The processing of bone and horn is the pinnacle of handicraft of forest-steppe population of Scythian time. In early Scythian Age the most bone and horn products are represented by elements of horse bridle, household implements and toilet objects in the material culture of the population of Ukraine.