Валентин Отамановський як один з фундаторів сучасного вітчизняного краєзнавства - Робак, І. (Краєзнавство, 2014)
Стаття присвячена внеску В.Д. Отамановського в теорію і практику сучасного вітчизняного краєзнавства. Аналізується його науково-практична діяльність на Поділлі в 20-ті роки
ХХ століття. Розглядаються напрацювання щодо вивчення та поширення інформації про історію регіону, його культуру, природу, населення, економіку, медицину. Підкреслюється їх новаторський характер. Доводиться, що В.Д. Отамановський був першопрохідником в розробці
багатьох теоретико-методологічних засад краєзнавства і застосуванні їх на практиці; що
його діяльність справила значний вплив на формування сучасного розуміння краєзнавства, закладала його підвалини, формува ла краєзнавче мислення. Отже, можемо вважати В.Д. Отамановського одним з фундаторів українського краєзнавства. Статья посвячена вкладу В.Д. Отамановского в теорию и практику современного украинского краеведения. Анализируется его научно-практическая деятельность на Подолье в 20-е годы ХХ века.
Рассматриваются наработки по изучению и распространению информации об истории регіона, его
культуре, природе, населении, экономике, медицине. Подчеркивается их новаторский характер. Доказывается, что В.Д. Отамановский был первопроходцем в разработке многих теоретико-методологических основ краеведения и применении их на практике; что его деятельность оказала значительное
влияние на формирование современного понимания краеведения, закладывала его фундамент,
формирова ла краеведческое мышление. Таким образом, можем считать В.Д. Отамановского одним
из основоположников украинского краеведения. The article is dedicated to V. D. Otamanovsky contribution to the theory and practice of contemporary
Ukrainian study of region. His scientific and practical activity in Podillya region in 1920th was analyzed. The
contribution of V. D. Otamanovsky to the development of study and dissemination of information about the history
of regіon, its culture, nature, population, economy, medicine was investigated. The innovations of his researches
were highlighted. We prove that V. D. Otamanovsky was a pioneer in the development of many theoretical
and methodological foundations in the study of region and applying them in practice. His activity has
had a significant influence on the modern understanding of the study of region, its foundation and the formation
of the study of region thinking. Thus, we can assume that V. D. Otamanovsky was one of the founders of Ukrainian
study of region.