Заснування Чернігівського колегіуму в контексті церковно-політичного становища та культурно-освітньої діяльності чернігівських ієрархів кінця XVII – початку XVIII ст. - Травкіна, О. (Краєзнавство, 2014)
Висвітлюються причини та передумови заснування Чернігівського колегіуму на рубежі XVII–XVIII ст., виходячи з церковно-політичного становища чернігівських архієпископів, які виступили ініціаторами його створення. Розглядаються обставини заснування Чернігівського колегіуму, зокрема, наголошується на державній підтримці гетьмана Івана Мазепи та сприятливій обстановці у Москві у зв'язку з призначенням освіченого українця Стефана Яворського місцеблюстителем патріаршого престолу. Освещаются причины и предпосылки основания Черниговского коллегиума на рубеже XVII—XVIII вв., исходя из церковно-политического положения черниговских архиепископов, которые виступили инициаторами его создания. Рассматриваются обстоятельства основания Черниговского коллегиума, в частности, акцентируется внимание на государственной поддержке гетмана Ивана Мазепы и благоприятной обстановке в Москве в связи с назначением образованного украинца Стефана Яворского местоблюстителем патриаршого престола. This article describes the causes and preconditions of the foundation of Chernigov Collegium at the turn of the seventeenth and eighteenth centuries, based on the ecclesiastical and political position of the archbishops of Chernigov who initiated its creation. The author discusses the circumstances surrounding the foundation of Chernigov Collegium and, in particular, focuses on state support from Hetman Ivan Mazepa, and a favourable situation in Moscow as a result of the appointment of a well-educated Ukrainian, Stephen Yavorsky, as the Patriarchal Locum Tenens.