Одержання полікристалічних матеріалів спіканням нанодисперсних алмазних порошків за високого тиску. Огляд - Бочечка, О.О. (Сверхтвердые материалы, 2018)
Розглянуто роботи, присвячені проблемам формування полікристалічних матеріалів із високим рівнем фізико-механічних властивостей методом спікання алмазних нанопорошків в умовах високого тиску. Описано механізм ущільнення під дією високого тиску і високої температури алмазних нанопорошків різного генезису, розглянуто особливості формування структури пор і показано визначальну роль вказаного фактору під час спікання. Відзначено необхідність дегазації і модифікації поверхні алмазних наночастинок під час підготовки до спікання. Показано ефективність вольфраму і його сполук як активуючої добавки для одержання зносостійких термостабільних алмазних нанокомпозитів. Рассмотрены работы, посвященные проблемам формирования поликристаллических материалов с высоким уровнем физико-механических свойств методом спекания алмазных нанопорошков в условиях высокого давления. Описан механизм уплотнения под действием высокого давления и высокой температуры алмазных нанопорошков разного генезиса, рассмотрены особенности формирования структуры пор и показана определяющая роль указанного фактора при спекании. Отмечена необходимость дегазации и модификации поверхности алмазных наночастиц при подготовке к спеканию. Показана эффективность вольфрама и его соединений как активирующей добавки для получения износостойких термостабильных алмазных нанокомпозитов. The investigations dealing with the problems of forming polycrystalline materials with a high level of physical-and-mechanical properties using the method of diamond powder sintering at high pressure have been considered. The compacting mechanism of diamond nanopowders of different genesis under exposure to high pressure and high temperature is described, special features of pore structure formations are considered, and the critical role of the specified factor in sintering is shown. The need of degassing and modification of the diamond particle surface during the preparation for sintering is noted. The effectiveness of tungsten and its compounds is shown as an activating addition for producing wear-resistant thermostable diamond nanocomposites.