Получение и физико-механические свойства высокоэнтропийного оксида на основе эквиатомного сплава CrFe-CoNiMn - Горбань, В.Ф.; Андреев, А.А.; Чикрыжов, А.М.; Карпец, М.В.; Крапивка, Н.А.; Доломанов, А.В.; Островерх, А.А. (Сверхтвердые материалы, 2019)
Проведены физико-механические и рентгенофазовые исследования высокоэнтропийного оксидного покрытия, полученного катодным распылением многокомпонентного сплава CrFeCoNiMn в плазме сжатого вакуумно-дугового газового разряда. Показано, что твердость высокоэнтропийного оксидного покрытия достигает значений 27 ГПа при модуле упругости в 270 ГПа, а после отжига при температуре 1100 °С в течение 300 мин на воздухе снижается до 17 ГПа. Коэффициент трения покрытия при малых скоростях скольжения составляет 0,045–0,132 в зависимости от его твердости. Проведено фізико-механічні та рентгенофазові дослідження високоентропійного оксидного покриття, отриманого катодним розпиленням багатокомпонентного сплаву CrFeCoNiMn в плазмі стисненого вакуумно-дугового газового розряду. Показано, що твердість високоентропійного оксидного покриття досягає значень 27 ГПа при модулі пружності в 270 ГПа, а після відпалу за температури 1100 °С протягом 300 хв на повітрі знижується до 17 ГПа. Коефіцієнт тертя покриття при малих швидкостях ковзання становить 0,045–0,132 залежно від його твердості. The physicomechanical and X-ray investigations of high entropy oxide coating obtained by the cathode sputtering of multicomponent alloy CrFeCoNiMn in plasma of compressed vacuum-arc gaseous discharge have been conducted. The hardness of high entropy oxide coating is shown to reach the level of 27 GPa at the elasticity modulus of 270 GPa, which decreases to 17 GPa after annealing at temperature 1100°C during 300 min in the open air. The friction coefficient of coating at small sliding velocities amounts to 0.045–0.132 depending on the coating hardness.