Пористість і водопоглинання композитів інструментального призначення як чинники підвищення зносостійкості шліфувальних кругів з НТМ. Повідомлення 1. Абразивні композити з НТМ - Лавріненко, В.І. (Сверхтвердые материалы, 2019)
Вперше визначено умови використання пористості абразивних композитів з надтвердих матеріалів у процесі водопоглинання. Показано, як змінюються фізико-механічні властивості (твердість, показники міцності, електропровідність) композитів під впливом водопоглинання, визначено час дії такого ефекту та досліджено умови підвищення їх зносостійкості в шліфувально- му інструменті. Впервые определены условия использования пористости абразивных композитов из сверхтвердых материалов в процессе водопоглощения. Показано, как изменяются физико-механические свойства (твердость, показатели прочности, электропроводность) композитов под влиянием водопоглощения, определено время действия такого эффекта и исследованы условия повышения их износостойкости в шлифовальном инструменте. The conditions for making use of porosity of superabrasive composites in the process of water absorption have been defined for the first time. It is shown how physicalmechanical properties (hardness, strength, conductivity) of the composites vary under the influence of water absorption, the duration of this effect has been determined, and the conditions for increasing wear resistance of the composites in grinding tools have been clarified.