Nanotwinning in Boron Subphosphide B₁₂P₂ - Kulnitskiy, B.A.; Perezhogin, I.A.; Blank, V.D.; Mukhanov, V.A.; Solozhenko, V.L. (Сверхтвердые материалы, 2019)
Microstructure of boron subphosphide B₁₂P₂ produced by selfpropagated high-temperature synthesis has been studied by high-resolution transmission electron microscopy. Two systems of twins have been found i.e. conventional twins on the (0003)h plane and nanotwins resulting from duplication of the rhombohedral unit cell of B₁₂P₂ along one of the basic vectors. Методом трансмісійної електронної мікроскопії високої роздільної здатності вивчено структуру субфосфіда бору B₁₂P₂, отриманого методом високотемпературного синтезу. Виявлено два типи двійників: традиційні двійники по площині (0003)h і нанодвойнікі, що утворюються як результат подвоєння ромбоедричної елементарної комірки B₁₂P₂ в напрямку однієї з її осей. Методом трансмиссионной электронной микроскопии высокого разрешения изучена структура субфосфида бора B₁₂P₂, полученного методом самораспространяющегося высокотемпературного синтеза. Обнаружены два типа двойников: традиционные двойники по плоскости (0003)h и нанодвойники, которые образуются как результат удвоения ромбоэдрической элементарной ячейки B₁₂P₂ в направлении одной из ее осей.