Пористість і водопоглинання композитів інструментального призначення як чинники підвищення зносостійкості шліфувальних кругів з НТМ. Повідомлення 2. Заморожування води в пористому просторі композитів з НТМ - Лавріненко В.І. (Сверхтвердые материалы, 2019)
Вперше визначено умови використання пористості абразивних композитів з надтвердих матеріалів у процесі водопоглинання і подальшого заморожування води в композиті. Показано, як змінюються при цьому фізико-механічні властивості (твердість, показники міцності, електропровідність) таких композитів. Досліджено особливості зміни зносостійкості шліфувального інструменту при заморожуванні Впервые определены условия использования пористости абразивных композитов из сверхтвердых материалов в процессе водопоглощения и дальнейшего замораживания воды в композите. Показано, как изменяются при этом физико-механические свойства (твердость, прочность на сжатие, электропроводность) таких композитов. Исследованы особенности изменения износостойкости шлифовального инструмента при замораживании. For the first time the conditions have been defined for making use of porosity of superabrasive composites in the process of water absorption and subsequent water freezing in the composite. The paper addresses the changes in physical-mechanical properties (hardness, strength characteristics, electrical conductivity) the composites undergo under such conditions. The behavior of wear resistance of grinding tools upon freezing has been studied.