Механічні властивості надпровідних матеріалів на основі MgB₂ - Козирєв, А.В. (Сверхтвердые материалы, 2019)
Представлено результати дослідження структури і механічних властивостей консолідованих надпровідних матеріалів на основі MgB₂, одержаних в умовах високих тисків і температур та гарячого пресування. Встановлено, що формування включень фаз вищих боридів із стехіометрією близькою до MgB₁₂ істотно впливає на рівень густини критичного струму та механічних властивостей надпровідних матеріалів, зокрема приводить до збільшення мікротвердості. Присутність добавок Ті і SiС (10 %), що позитивно впливають на рівень надпровідних властивостей, супроводжується зміною механічних властивостей матеріалів, що свідчить про вплив добавок на формування включень MgB₁₂. Представлены результаты исследования структуры и механических свойств консолидированных сверхпроводящих материалов на основе MgB₂, полученных в условиях высоких давлений и температур и горячего прессования. Установлено, что формирование включений фаз высших боридов со стехиометрией, близкой к MgB₁₂, существенно влияет на уровень плотности критического тока и механических свойств сверхпроводящих материалов, в частности, приводит к увеличению микротвердости. Присутствие добавок Тi и SiC (10 %), положительно влияющих на уровень сверхпроводящих свойств, сопровождается также изменением механических свойств, что свидетельствует о влиянии добавок на формирование включений MgB₁₂. Presented are the results of the investigations of the structure and mechanical properties of consolidated MgB₂-based superconducting materials produced under high pressures and temperatures and hot pressing. It is established that the formations of inclusions of higher borides of phases with stoichiometry, close to MgB₁₂, considerably influenced on the level of the density of a critical current and mechanical properties of superconductive materials, in particular, leads to increase of the microhardness. The presence of additions of the Ti and SiC (10%), which positively influences on the level of superconducting properties, accompanies by the change of mechanical properties, which are testify to the influence of the additions on the formations of MgB₁₂ inclusions.