Мікромамалії Національного природного парку "Слобожанський" та його околиць (Україна) - Бондаренко, З.; Брусенцова, Н.; Ткач, Г. (Theriologia Ukrainica, 2019)
Національний природний парк «Слобожанський» (Краснокутський район, Харківська область, Україна) представлений лісовими екосистемами та ділянками лісових боліт, заболочених вільшняків. До НПП «Слобожанський» прилягають заплави річок Мерла та Мерчик (басейн Дніпра). Дослідження дрібних ссавців проводили у 2004, 2008, 2011 та 2013–2018 роках у різних біотопах. Дані були зібрані за допомогою різних типів пасток, під час спостережень за тваринами у природі, фіксації слідів їх життєдіяльності, аналізу пелеток сов, під час опитування співробітників парку та місцевого населення. Для Національного природного парку «Слобожанський» та навколишніх територій виявлено 19 видів дрібних ссавців, з них 5 видів комахоїдних та 14 видів гризунів. Кількість видів на дослідженій території менша, ніж відомо для Харківської області (25 видів) та для двох інших національних природних парків, розташованих на Харківщині (22 види — у НПП «Дворічанський», 23 види — у НПП «Гомільшанські ліси»). Загалом пастками зловлено 12 видів (4 види комахоїдних та 8 видів гризунів). Такі лісові та евритопні види, як Talpa europaea, Sorex araneus, Sorex minutus, Myodes glareolus, Sylvaemus sylvaticus/uralensis, Sylvaemus tauricus є найбільш широко поширеними та чисельними у НПП «Слобожанський» та на навколишніх територіях. Myodes glareolus є домінантом майже в усіх стаціях, окрім заплави. До рідкісних у НПП «Слобожанський» відносяться види, що характерні для лук та степів — Cricetulus migratorius, Alexandromys oeconomus. Cricetulus migratorius відомий лише за залишками кісток у пелетках сови сірої. Mus musculus та Rattus norvegicus на дослідженій території трапляються поблизу населених пунктів. У заплаві спостерігається найбільше видове різноманіття дрібних ссавців (11 видів). Це можна пояснити специфічними умовами осушеної заплави із деревами та чагарниками вздовж меліоративних каналів. За результатами досліджень найменша кількість видів (3–4 види) зафіксована у молодих соснових насадженнях. Slobozhanskyi National Nature Park (Krasnokutsk District, Kharkiv Region, Ukraine) is represented by forest ecosystems and areas of forest marshes and swamp alders. Slobozhanskyi National Nature Park is adjacent to the floodplains of the Merla and Merchik rivers (Dnipro river basin). Studies of small mammals were conducted in 2004, 2008, 2011 and 2013–2018 in different biotopes. The data were collected using different types of traps, observation of animals in nature, fixation the traces of their vital activity, analysis of owl pellets, and surveys of the park’s staff and locals. Currently, 19 species of small mammals were identified for Slobozhanskyi National Nature Park and its surroundings, including 5 insectivorous and 14 rodent species. The number of species recorded in the study area is less than that for Kharkiv region (25 species) and for the two other national nature parks located in Kharkiv region (22 species in Dvorichanskyi NNP, 23 species in Gomilshanski Lisy NNP). In total, 12 species of small mammals were caught by traps (4 insectivorous and 8 rodent species). Forest and eurytopic species such as Talpa europaea, Sorex araneus, Sorex minutus, Myodes glareolus, Sylvaemus sylvaticus/uralensis, Sylvaemus tauricus are the most widespread and abundant in Slobozhanskyi National Nature Park and its surrounding territories. Myodes glareolus is dominant in almost all biotopes except for floodplains. The typical meadow and steppe species Cricetulus migratorius and Alexandromys oeconomus are rare in Slobozhanskyi National Nature Park. Cricetulus migratorius is known only by bone remains from pellets of the tawny owl. Mus musculus and Rattus norvegicus occur near human settlements in the study area. The highest species richness of small mammals (11 species) is found in the floodplain. This can be explained by the specific conditions of the drained floodplain with trees and shrubs along reclamation channels. According to the research, the smallest number of species (3–4 species) was recorded in young pine plantations.