Інвазія ондатри (Ondatra zibethicus) у степи Північно-західного Причорномор’я - Селюніна, З.; Плющ, С.; Леонтьєв, В. (Theriologia Ukrainica, 2019)
Антропогенні гідротехнічні зміни в регіоні Причорноморського степу призвели до значних змін у природному різноманітті ландшафтів та біоценозів. Система каналів стала провідником в степову зону мезофітних видів рослин, формування деревинно-чагарникових, галофітно-лучних та болотяних угрупувань вздовж зрошувальних каналів, формування непритаманних півдню України ценозів в умовах нестійкого сольового і гідрологічного режимів території, поширення площ трансформованих природних угрупувань з участю рудеральних та адвентивних видів. Система зрошувальних та дренажних каналів стала провідником непритаманних для причорноморського степу видів рослин та тварин. Зміна рослинного покриву призвела до зникнення ряду зональних видів тварин, серед яких багато таких, що охороняються, та інвазії видів інтразональних, широко поширених, зокрема, чужорідних. З Дніпра по Північно-Кримському (ПКК), Краснознам’янському каналам, далі по зрошувальній системі до прибережної степової зони потрапила ондатра, яка була акліматизована в Дніпровських плавнях ще 1944 року. На Потіївській ділянці Чорноморського біосферного заповідника (ЧБЗ), що розташована в східній частині Тендрівської затоки на узбережжі Чорного моря, ондатра з’явилася 1971 року. До 1980 року чисельність ондатри зростала, з 1983 по 1995 рік — залишалася на високому стабільному рівні. З 1995 року чисельність ондатри стрімко падала. У 2000–2010 роках через занепад зрошувальної та відповідно дренажної системи на озерах Потіївської ділянки не було обліковано жодної хатки. У причорноморському степу ми спостерігали відновлювальну сукцесію. З 2010 року почалось відновлення рисосіяння, з 2014 року поновили зрошування в повному обсязі. У 2017–2019 роках кількість ондатрових хаток на Потіївській ділянці Чорноморського біосферного заповідника досягла рівня початку 1990-х років — 10–12 хаток (30–40 особин). Подальша динаміка чисельності Ondatra zibethicus в причорноморському степу визначалася виключно гідрологічними факторами антропогенного походження. Anthropogenic hydrotechnical changes in the left-bank part of the north-western Black Sea region have led to significant changes in the Black Sea steppe: the channel system has become a conductor in the steppe zone of mesophytic plant species, the formation of wood-shrub, halophytic-meadow and swamp groups along irrigation canals, as well as to the formation of cenoses uncommon for southern Ukraine under conditions of unstable salt and hydrological regimes of the territory, and to the distribution of areas of transformed natural groups with the participation of ruderal and adventitious species. The system of irrigation and drainage channels has become a conductor of plant and animal species uncommon for the Black Sea steppe. Changes in the vegetation led to the disappearance of a number of zonal species of animals, including many protected species, and to invasions of intrazonal widespread alien species. The muskrat, which was acclimatized in the Dniprо in 1944, reached the coastal steppe from the Dnieper through the North Crimean and Krasnoznamensky canals and the irrigation system. The muskrat appeared in 1971 at the Potiivska site of the Black Sea Biosphere Reserve (BSBR), which is located in the eastern part of the Tendrivsky Bay on the Black Sea coast. By 1980, the number of muskrats had been increasing, while from 1983 to 1995 remained at a high and stable level. Since 1995, the number of muskrats has decreased. In 2000–2010, due to the destruction of irrigation and, respectively, the drainage system no lodges were recorded in the lakes of the Potiivska part of the Black Sea Biosphere Reserve. In the Black Sea steppe, we observed a restorative succession. Since 2010, the restoration of rice has been growing and in 2014 the full irrigation was restored. In 2017–2019, the number of muskrat lodges on the Potiivska site of the Black Sea Biosphere Reserve increased to the level of the early 90s — 10–12 lodges (30–40 individuals). Further dynamics of the number of Ondatra zibethicus in the Black Sea steppe was determined exclusively by hydrological factors of anthropogenic origin.