Рідкісні види гризунів на фрагментарних степових ділянках правобережжя Нижнього Подніпров’я: нові знахідки - Мерзлікін, І. (Theriologia Ukrainica, 2019)
В рамках проекту по дослідженню впливу майданчиків Придніпровської вітрової електростанції на фауну дрібних ссавців 1–3.10.2019 р. були обстежені сільськогосподарські території Білозерського району Херсонської області — рілля, поля з ріпаком, поля з озимими культурами, лісосмуги, а також верхів’я одного з відрогів степової балки «Тягинка». Всього відпрацьовано 253 пастко/діб і зловлено 60 особин мікромамалій 8 видів. Виявлено три види рідкісних гризунів — сліпачка степового (Ellobius talpinus), мишівку степову (Sіcіsta subtіlіs) і хом`ячка сірого (Crіcetulus mіgratorіus), занесених до Червоної книги України. Всі 3 види були зустрінуті на степовій ділянці у верхів`ях балки «Тягінка». Мишівка степова і сліпачок виявлені на ділянці ковилового степу, а сірий хом`ячок — спостерігався серед кущів терену і шипшини на ділянці із низькорослою трав’янистою рослинністю. Доля мишівки в улові мікромаммалій у цій балці склала 4,8 %, її відносна чисельність була 2 особини/100 пастко/діб, а в загальних уловах — 1,7 % і 0,4 особин/100 пастко/діб відповідно. Крім того, сірий хом`ячок був зловлений на переораному полі не далеко від лісосмуги і на полі рапсу. Загальна доля хом`ячка сірого в уловах мікромаммалій склала 3,3 %, його відносна чисельність була 0,8 особин/100 пастко/діб. Нова знахідка сліпачка відстоїть на 18 км на захід від найближчої відомої точки мешкання цього виду. Вона знаходиться в межах ймовірного ареалу сліпачка у Подніпров’ї. Із цих трьох видів рідкісних гризунів лише хом’ячок сірий є найбільш поширеним видом, який в невеликій кількості зустрічається і на сільськогосподарських угіддях і в лісосмугах. Наші дослідження і літературні джерела показують, що уся степова флора і фауна сільськогосподарських районів цього регіону концентрується майже виключно у системі балок, які тягнуться до Дніпра. Необхідно надати верхів`ям балки «Тягінка» статусу заказника місцевого значення, інакше ця територія буде знищена (розорена), оскільки схил балки достатньо пологий і не виключає такої можливості. As part of the project to study the impact of the sites of the Dnipro wind farm on small mammals, the agricultural lands of the Belozersky district of Kherson region were surveyed on 1–3 October 2019, including arable lands, rapeseed fields, winter crops fields, forest strips, as well as the upper part of the Tyaginka steppe balka. For a total of 253 trap-days, 60 specimens of 8 small mammal species were captured. Among them 3 species of rare rodents were found such as the northern mole vole (Ellobius talpinus), the southern birch mouse (Sicista subtilis) and the grey dwarf hamster (Cricetulus migatorius), which are listed in the Red Book of Ukraine. All 3 species were found on the steppe section of the upper part of the Tyaginka balka. The southern birch mouse and the northern mole vole were found in the feather grassland area, while the gray hamster was observed among blackthorn bushes and wild rose in the area of low herbaceous vegetation. The portion of the southern birch mouse in the sample trapped in this balka was 4.8 %, its relative abundance was 2 individuals/100 trap-days, while in the general sample 1.7 % and 0.4 individuals/100 traps-days, respectively. In addition, the gray hamster was caught on a plowed field not far from the forest belt and on the rapeseed field. The portion of the grey hamster in the sample was 3.3 %, its relative number was 0.8 individuals /100 trap-days. The new find of the northern mole vole is located 18 km west of the nearest known occurrence of this species. It is within the probable range of the northern mole vole in the Dnipro region. Of these three rare rodent species, only the gray hamster is the most common species, which is found in small numbers both in farmlands and in forest strips. Our studies and literature show that the steppe flora and fauna of agricultural areas of this region is concentrated almost exclusively in the system of balkas that reach the Dnipro. It is necessary to give the status of a local reserve to the upper part of the Tiaginka balka, otherwise this territory will be destroyed (plowed), since the slope of the ravine is rather flat which allows cultivation.