Дослідження капілярних характеристик та плавка сплаву нікель––титан (NiTiNOL ) з ефектом памяті форми - Красовський, В.П. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2009)
Вивчено змочування фториду кальцію розплавами нікель––титан при температурах 1000––1300 °С. Значення крайового кута змочування більші за 90 град. Незмочування дозволило плавити сплав нікеліду титану (NiTiNOL (Ni –– 45% (мас.) Ti)), який володіє ефектом пам’яті форми, в тиглях з галогенідного вогнетриву. Изучена смачиваемость фторида кальция расплавами никель― титан при температурах 1000––1300 °С. Значения краевого угла смачивания составляли больше 90 град. Это позволило выплавить сплав никелида титана (Ni––45% (мас.) Ti), который обладает эффектом памяти формы, в тиглях из галогенидного огнеупора. Wettability of calcium fluoride by the nickel―titanium alloys at temperatures 1000―1300 °C is investigated. Contact angle values are more than 90 deg. It has allowed melting a Ni––45% (mas.) Ti shape memory alloy in galogenide crucibles.