Властивості фаз у багатих на молібден сплавах системи Mo—Ni—B та сплавах із вмістом бору 40–43% (ат.) - Кублій, В.З.; Уткін, С.В.; Бондар, А.А. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2019)
Для литих та відпалених за субсолідусних температур сплавів системи Mo—Ni—B, розміщених близько до обмежуючої системи Mo—B, та сплавів із вмістом бору ~41% (ат.) визначено залежність мікротвердості та періодів кристалічної ґратки фаз від вмісту нікелю. Встановлено, що зі збільшенням вмісту нікелю періоди кристалічної ґратки і мікротвердість фази, як правило, зменшуються у відповідності до атомних радіусів металів. Для литых и отожженных при субсолидусных температурах сплавов системы Mo—Ni—B, расположенных вблизи от ограничивающей системы Mo—B, и сплавов, содержащих ~41% (ат.) бора, определены зависимости микротвердости и периодов кристаллической решетки фаз от содержания никеля. Установлено, что с увеличением содержания никеля периоды кристаллической решетки и микротвердость фазы, как правило, уменьшаются в соответствии с атомными радиусами металлов. Properties of phases, microhardness Hv and lattice parameters, were studied in Mo-Ni-B alloys, as-cast and annealed at subsolidus temperatures. The alloys were prepared by arc melting and their phase constituents were evaluated in the course of studying phase equilibria. The alloy compositions are located close to the Mo-B bounding system and on the B isoconcentrate of ~41% (at.). In the plotted dependences of the lattice parameters of phases on their compositions, usually there is their decrease with rise in the Ni content in accordance with the atomic radii.