Термодинамічні властивості сплавів системи In—Tb (Er, Lu) - Судавцова, В.С.; Дуднік, А.С.; Кудін, В.Г.; Романова, Л.О.; Подопригора, Н.В. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2019)
Методом калориметрії визначено термодинамічні властивості сплавів системи In—Tb (Er, Lu) за температур 1625, 1518 (1598) і 1653 К відповідно, в інтервалі складів 0,7 ≤ хIn ≤ 1,0. Встановлено, що мінімальне значення ентальпії змішування складає −43,0 ± 0,3 кДж/моль за умови xIn = 0,35—0,4, а активності компонентів проявляють великі від’ємні відхилення від ідеальних розчинів. Методом калориметрии определены термодинамические свойства расплавов систем In—Tb (Er, Lu) при температурах 1625, 1518 (1598) і 1653 К во всем интервале составов. Установлено, что минимальное значение энтальпии смешения равно –43,0 ± 0,3 кДж/моль при условии xIn = 0,35—0,4. By the calorimetry method and the model of ideal associated solutions were used to determine the thermodynamic properties of melts of the In—Tb (Er, Lu) system for temperatures 1625, 1518 (1598) and 1653 K, respectively, in the range of compositions 0,7 £ xln £ 1,0. It was established that the minimum value of the enthalpy of mixing is −43,0 ± 0,3 kJ / mol under the condition xIn = 0,5, and the activities of the components show very large negative deviations from ideal solutions.