Термодинамічні властивості сплавів системи Al—Er - Судавцова, В.С.; Романова, Л.О.; Кудін, В.Г.; Макара, В.А. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2019)
Методом калориметрії і за моделлю ідеальних асоційованих розчинів визначено термодинамічні властивості розплавів системи Al—Er за температур 1640 і 1870 К в інтервалі складів 0 ≤ хAl ≤ 1,0. Встановлено, що мінімальне значення ентальпії змішування складає −47,8 ± 0,4 кДж/моль за умови xAl = 0,66, а активності компонентів проявляють великі від’ємні відхилення від ідеальних розчинів. Методом калориметрии и по модели идеальных ассоциированных растворов определены термодинамические свойства расплавов системы Al—Er при температурах 1640 и 1870 К в интервале составов 0 ≤ хAl ≤ 1,0. Установлено, что минимальное значение энтальпии смешения равно −47,8 ± 0,4 кДж/моль при условии xAl = 0,66, а активности компонентов проявляют большие отрицательные отклонения от идеальных растворов. The method calorimetry and the model of ideal associated solutions were used to determine the thermodynamic properties of melts of the Al—Er system for temperatures of 1640 and 1870 K in the range of compositions 0 ≤ xAl ≤ 1,0. It was established that the minimum value of the enthalpy of mixing is −47,8 ± 0,4 kJ / mol under the condition xAl = 0,66, and the activities of the components show very large negative deviations from ideal solutions.