Формирование структуры высокохромистого чугуна, наплавленного дробью в токоподводящем кристаллизаторе - Кусков, Ю.М.; Биктагиров, Ф.К.; Грищенко, Т.И.; Евдокимов, А.И. (Современная электрометаллургия, 2018)
Выполнено металлографическое исследование металла, наплавленного дробью из высокохромистого чугуна в токоподводящем кристаллизаторе. Установлено, что несмотря на особые в этом случае условия формирования металлической ванны структура периферийных зон наплавленного металла существенно не отличается от структуры, образующейся при ЭШП в обычном водоохлаждаемом кристаллизаторе. Для получения однородной структуры наплавленного слоя без наличия в нем нерасплавившихся металлических включений необходимо выбирать электрические режимы наплавки с учетом массовой скорости подачи дроби и ее фракционного состава. Виконано металографічне дослідження металу, наплавленого дробом з високохромистого чавуну в струмопідвідному кристалізаторі. Встановлено, що не дивлячись на особливі в цьому випадку умови формування металевої ванни структура периферійних зон наплавленого металу істотно не відрізняється від структури, що утворюється при ЕШП в звичайному водоохолоджуваному кристалізаторі. Для здобуття однорідної структури наплавленого шару без наявності в ньому металевих включень, що не розплавилися, необхідно вибирати електричні режими наплавлення з врахуванням масової швидкості подачі дробу і її фракційного складу. Metallographic examination of metal, surfaced by shots of high-chromium cast iron in current-carrying mould, was carried out. It was established, that in spite of peculiar conditions of formation of metal pool in this case, the structure of periphery zones of deposited metal are not greatly differed from the structure, formed at ESR in conventional water-cooled mould. To produce the homogeneous structure of the deposited layer without the presence of non-melted metal inclusions in it, it is necessary to select the surfacing electric modes with account for a mass speed of shot feeding and its fractional composition.