О перспективах поисков месторождений золота в Голованевской шовной зоне Украинского щита - Павлюк, В.Н.; Ентин, В.А.; Гинтов, О.Б.; Гуськов, С.И. (Геофизический журнал, 2019)
Рассмотрены перспективы поисков месторождений золота в пределах Липовенькивсько-Сухоташлицькои площади Голованивской шовной зоны Украинского щита, где в 1980-1990-х годах было обнаружено Пивничнокапитанивське золотое оруденения с ориентировочными запасами золота 27 т. Бурением более 3000 скважин с гидротранспортировки керна в коре выветривания докембрийского фундамента было установлены признаки около ЗО новых массивов пород базит-гипербазитового состава. Бурение было направлено на поиски месторождений силикатного никеля, поэтому наличии гипергенного золота в керне большинстве скважин было уделено достаточного внимания. Авторы статьи вернулись к этому вопросу, потому что поиски месторождений золота в пределах щита теперь пора. В статье проанализированы и обобщены геологические, архивные лабораторные данные, а также результаты детальных геофизических работ масштаба 1: 10 000. Подтверждено вывод предыдущих исследований о том, что одним из весомых поисковых критериев на золотое оруденение является наличие зернистые, динамометаморфичних и скарновых преобразований в ендоконтактових зонах массивов базит и ультрабазитов, а также в зонах пересечения таких массивов разломами. Розглянуто перспективи пошуків родовищ золота в межах Липовеньківсько-Сухоташлицької площі Голованівської шовної зони Українського щита, де у 1980—1990-х роках було виявлено Північнокапітанівське золоте зруденіння з орієнтовними запасами золота 27 т. Бурінням понад 3000 свердловин з гідротранспортуванням керна у корі вивітрювання докембрійського фундаменту було встановлено ознаки близько ЗО нових масивів порід базит-гіпербазитового складу. Буріння було спрямовано на пошуки родовищ силікатного нікелю, тому наявності гіпергенного золота у керні більшості свердловин не було приділено достатньої уваги. Автори статті повернулися до цього питання, тому що пошуки родовищ золота в межах щита нині на часі. У статті проаналізовано та узагальнено геологічні, архівні лабораторні дані, а також результати детальних геофізичних робіт масштабу 1 : 10 000. Підтверджено висновок попередніх досліджень про те, що одним з вагомих пошукових критеріїв на золоте зруденіння є наявність метасоматичних, динамометаморфічних і скарнових перетворень у ендоконтактових зонах масивів базитів й ультрабазитів, а також у зонах перетину таких масивів розломами. Prospects for the search for gold deposits within the limits of the Lypovenky-Sukhiy Tashlyk area of the Golovanivsk suture zone (GSZ) of the Ukrainian Shield (USh) have been considered, where in the 80―90s of the last century North Capitanian gold mineralization with indicative reserves of 27 tons of Au was discovered and drilling of more than 3000 wells with hydrotransportation of the core (CHC) in the crust of weathering of the Precambrian basement revealed signs of about 30 new massifs of rocks of hyperbasite composition. Drilling was directed at the search for deposits of silicate nickel, so was not paid attention enough to the presence of hypergene gold in more than half wells was not given enough. In this paper, the authors turned to this question, because the search for gold deposits within the USh is now in time. The work is based on the analysis and generalization of geological, archival laboratory data and results of detailed geophysical works at a scale of 1:10 000. The conclusion of previous studies confirmed that one of the important search criteria for gold mineralization is the presence of metasomatic, dynamometamorphic and skarn transformations in endocontact zones of massifs of basites and ultra-basites, as well as in the zones of intersection of such massifs with faults.