Спектры суточных вариаций геомагнитного поля - Рокитянский, И.И.; Терешин, А.В. (Геофизический журнал, 2019)
В результате спектрального анализа временных рядов геомагнитного поля с дискретностью 60 с (данные сети Интермагнет) и длительностью, например, 1 год (31 • 106 с) получаем среднегодовой амплитудный спектр на периодах примерно от 500 до 5 • 106с, на котором видим непрерывную часть ( континуум-спектр) и узкие линии на дневном периоде Т0 = 86400 с и его гармониках с периодами. Исследована суточная линия спектра и ее гармоники. Рассмотрены среднегодовые спектры суточных вариаций геомагнитного поля обсерваторий сети Интермагнет в Северной Америке и среднесезонные спектры пяти обсерваторий, определяющих высокие, средние и низкие геомагнитные широты обоих полушарий. У результаті спектрального аналізу часових рядів геомагнітного поля з дискретністю 60 с (дані мережі Интермаґнет) і тривалістю, наприклад, 1 рік (31 • 106 с) отримуємо середньорічний амплітудний спектр на періодах приблизно від 500 до 5 • 106с, на якому бачимо безперервну частину (континуум-спектр) і вузькі лінії на добовому періоді Т0 = 86 400 с та його гармоніках з періодами. Досліджено добову лінію спектра і її гармоніки. Розглянуто середньорічні спектри добових варіацій геомагнітного поля обсерваторій мережі Интермаґнет у Північній Америці і середньосезонні спектри п'яти обсерваторій, що визначають високі, середні та низькі геомагнітні широти обох півкуль. Spectral analysis of the geomagnetic field time series with the discreteness of 60 s (Intermagnet data) and a duration of, for example, 1 year (31×106 s) yields an average-annual amplitude spectrum over periods from approximately 500 s to 5×106 s. The spectrum consists of the continuous part (continuum spectrum) and narrow lines at the diurnal period T0=86400 s and its harmonics with periods T=T0/n, where n=2—7. The subject of this work is the diurnal line of the spectrum and its harmonics. The average-annual spectra of the geomagnetic field diurnal variations of 32 Intermagnet observatories in North America were calculated.