Методика визначення просторового поширення малоамплітудних розломів і тріщин у тонкошаруватому вуглевмісному геологічному середовищі - Гринь, Д.М. (Геофизический журнал, 2019)
Розглянуто питання про визначення місця розташування розломів і тріщин в геологічному середовищі, які виникають в процесі формування основних типів геологічних структур: зрушень, надвигов, скидів, грабенов, осей складок і зон стиснення. В якості вихідних даних використані майданні сейсмічні записи загальної глибинної точки МОГТ ЗБ, отримані на шахтному полі шахти "Красноліт-Манський" (Донецька обл.). Поле знаходиться на моноклинали південно-західній частині Каль-Міус-Торецька улоговини, у висячому крилі Центрального насування з амплітудою до 310 м. Рассмотрен вопрос об определении местоположения разломов и трещин в геологической среде, которые возникают в процессе формирования основных типов геологических структур: сдвигов, надвигов, сбросов, грабенов, осей складок и зон сжатия. В качестве исходных данных использованы площадные сейсмические записи общей глубинной точки МОГТ ЗБ, полученные на шахтном поле шахты "Красноли-манская" (Донецкая обл.). Поле находится на моноклинали юго-западной части Каль-миус-Торецкой котловины, в висячем крыле Центрального надвига с амплитудой до 310 м. A problem of determining location of faults and fissured in geological medium which appear in the process of formation of the main types of geological structures: shears, nappes, faults, grabens, axes of folding and compression zones is considered. Areal seismic records of MCDP 3D obtained in the mine field of “Krasnolimanskaya” mine (Donetsk district) were used as initial data. It is located on the monocline of the southwestern part of Kalmius-Torets basin in the hanging wing of the Central nappe with amplitude up to 310m. Monocline occurrence of rocks is complicated by numerous disjunctive faults of the faulting type with amplitudes up to 95m.