Комплексні морські (річкові) експедиційні дослідження — важливий напрям розвитку науково-технічного потенціалу морегосподарського комплексу країни - Голодов, М.Ф.; Гордєєв, А.Ю.; Попов, Ю.І.; Федосеєнков, С.Г.; Щипцов, О.А.; Щипцов, О.О. (Геофизический журнал, 2019)
Відповідно до положень Угоди про науково-технічне співробітництво між Державною установою "Держгідрографія" Міністерства інфраструктури України і Державною установою "Науковий гідрофізичний центр НАН України" в 2018 р проведено три спільні комплексні науково-дослідні експедиції: річкова експедиція "Дніпро-2018" в акваторії Канівського водосховища р. Дніпро, морська експедиція "Чорне море-2018" (акваторія північно-західній частині Чорного моря), річкова експедиція "Дунай-2018" (акваторії гирла Бистре, Очаків ського гирла і Соломонового рукава дельти Дунаю). Мета досліджень - океанографічне і гідрографічне вивчення морських і річкових акваторій для підвищення ефективності навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства і створення спільного банку океанографічних даних Національної академії наук України, Міністерства інфраструктури України та Морської адміністрації. В соответствии с положениями Соглашения о научно-техническом сотрудничестве между Государственным учреждением ‘Госгидрография" Министерства инфраструктуры Украины и Государственным учреждением "Научный гидрофизический центр НАН Украины" в 2018 г. проведены три совместные комплексные научно-исследовательские экспедиции: речная экспедиция "Днепр-2018" в акватории Каневского водохранилища р. Днепр, морская экспедиция "Черное море-2018" (акватория северо-западной части Черного моря), речная экспедиция "Дунай-2018" (акватории устья Быстрое, Очаковского устья и Соломонова рукава дельты Дуная). Цель исследований — океанографическое и гидрографическое изучение морских и речных акваторий для повышения эффективности навигационно-гидрографического обеспечения безопасности судоходства и создания совместного банка океанографических данных Национальной академии наук Украины, Министерства инфраструктуры Украины и Морской администрации. In accordance with the provisions of the Agreement on Scientific and Technical Cooperation between the State Institution “State Hydrography” of the Ministry of Infrastructure of Ukraine and the State Institution “Scientific Hydrophysical Center of the National Academy of Sciences of Ukraine”, three joint expeditions were conducted in 2018: the Dnepr-2018 expedition in the waters of the Kanevsky reservoir of the Dnieper River, expedition “Black Sea-2018” (water area of the northwestern part of the Black Sea), expedition “Danube-2018”, where the waters of the Bystroe mouth, the Ochakov mouth and the Solomon arm were studied and the Danube Delta. The purpose of the research is oceanographic and hydrographic study of sea and river areas to improve the efficiency of navigation and hydrographic safety of navigation and the creation of a joint bank of oceanographic data of the National Academy of Sciences of Ukraine, the Ministry of Infrastructure of Ukraine and the Maritime Administration.