Мегатруба дегазации Азовского моря: анализ результатов 3D магнитного моделирования в комплексе с геолого-геофизическими данными - Пашкевич, И.К.; Лебедь, Т.В. (Геофизический журнал, 2019)
Для классификации надглубинного мантийного флюида, который охватывает всю акваторию Азовского моря, Керченский полуостров и северную часть северо-восточного шельфа Черного моря, как трубы дегазации впервые использованы известные признаки. В консолидированной земной коре они включают кольцевую структуру в его центре, выделенную по магнитным данным, узлы пересечения зон разломов, распределение зобурювальних магнитных объектов, наличие волновода, особенности теплового потока и неотектонической активности разломов блоков, кольцевых структур разных рангов, положение нефтяных и газовых месторождений, а в литосферных мантии - зоны низких скоростей. Для класифікації надглибинного мантійного флюїду, що охоплює всю акваторію Азовського моря, Керченський півострів і північну частину північно-східного шельфу Чорного моря, як труби дегазації вперше використано відомі ознаки. В консолідованої земній корі вони включають кільцеву структуру в його центрі, виділену за магнітними даними, вузли перетину зон розломів, розподіл зобурювальних магнітних об’єктів, наявність хвилеводу, особливості теплового потоку і неотектонічної активності розломів блоків, кільцевих структур різних рангів, положення нафтових і газових родовищ, а в літосферній мантії — зони низьких швидкостей. A set of known features have been used for the first time to classify the deep mantle fluid spanning the whole aquatic area of the Sea of Azov, the Kerch peninsula and the northern part of the northeastern shelf of the Black Sea as a degassing tube. In consolidated Earth crust they include a ring structure in its center specified by our studies of magnetic data, the knots of cross-section of fault zones, distribution of disturbing and magnetic objects, presence of wave-guide, special features of heat flow and neo-tectonic activity of faults, existence of blocks and ring structures of different ranks, position of oil and gas deposits and in the lithospheric mantle presence of low velocity zone.