Кліматичні проекції опалювального періоду в Україні до середини XXI сторіччя - Краковська, С.В.; Паламарчук, Л.В.; Шпиталь, Т.М. (Геофизический журнал, 2019)
У роботі представлений прогноз щодо збалансованого сценарієм А1В спеціалізованих кліматичних показників опалювального періоду для території України по десятиліттях до середини XXI ст. Прогноз середньої температури, тривалості та величини градусо-днів складено на розрахунках ансамблю 10 регіональних кліматичних моделей Європейського проекту ENSEMBLES, попередньо сформованого і адаптованого для України. В работе представлен прогноз по сбалансированному сценарию А1В специализированных климатических показателей отопительного периода для территории Украины по десятилетиям до середины XXI ст. Прогноз средней температуры, продолжительности и величины градусо-дней составлен на расчетах ансамбля 10 региональных климатических моделей Европейского проекта ENSEMBLES, предварительно сформированного и адаптированного для Украины. The paper presents projections for the balanced scenario A1B of specialized climatic indicators of the heating period for the territory of Ukraine for decades until the middle of the 21st century. Prediction of mean temperature, duration and heating degree-days are based on calculations of the previously formed and adapted to Ukraine ensemble of 10 regional climate models from the European project ENSEMBLES.