Автоматизований спосіб визначення неузгодженого залягання геологічних горизонтів за тривимірними сейсмічними даними - Гринь, Д.М. (Геофизический журнал, 2019)
У складних геологічних середовищах картування розломів за хвильовим сейсмічного полю часто буває скрутним. В алгоритмі попередньої обробки сейсмічних даних присутній просторове підсумовування трас, що призводить до «розмивання» точного місця знаходження розлому. Пропонується автоматизований спосіб виділення розломів в тривимірному масиві сейсмічних даних логарифмічних декрементов загасання (ЛДЗ), які отримані при вирішенні оберненої задачі сейсміки. В сложных геологических средах картирование разломов по волновому сейсмическому полю часто бывает затруднительным. В алгоритме предварительной обработки сейсмических данных присутствует пространственное суммирование трас, что приводит к «размыванию» точного места нахождения разлома. Предлагается автоматизированный способ выделения разломов в трехмерном массиве сейсмических данных логарифмических декрементов затухания (ЛДЗ), которые получены при решении обратной задачи сейсмики. In complicated geological media mapping of faults according to wave seismic field often becomes difficult. In algorithm of preliminary processing of seismic data spatial summation of traces is present that leads to «corrosion» of exact location of the fault. Automated method is proposed for identification of faults in three-dimensional body of seismic data of logarithmic decrements of fading (LDF) obtained solving of inverse problem of seismic. Resolvability of LDF data is comparable with resolving ability of initial seismic records.