Функция распределения космических лучей при анизотропном рассеянии частиц на флуктуациях магнитного поля - Фёдоров, Ю.И. (Кинематика и физика небесных тел, 2019)
На основе кинетического уравнения получена система дифференциальных уравнений для сферических гармоник функции распределения космических лучей. Получены уравнения переноса космических лучей и приведены решения этих уравнений. Исследована эволюция функции распределения космических лучей при анизотропном рассеянии частиц на флуктуациях межпланетного магнитного поля. Показано, что функция углового распределения частиц существенным образом зависит от степени анизотропии их рассеяния. Проанализирована зависимость функции распределения космических лучей от времени и получена оценка параметра, определяющего анизотропию процесса рассеяния частиц. На основі кінетичного рівняння одержано систему диференційних рівнянь для сферичних гармонік функції розподілу космічних променів. Одержано рівняння переносу космічних променів і наведено розв’язки цих рівнянь. Досліджено еволюцію функції розподілу космічних променів за анізотропного розсіяння частинок на флуктуаціях міжпланетного магнітного поля. Показано, що функція кутового розподілу частинок суттєвим чином залежить від ступеня анізотропії їхнього розсіяння. Проаналізовано залежність функції розподілу космічних променів від часу і одержано оцінку параметра, який визначає анізотропію процесу розсіяння частинок. Based on kinetic equation the set of differential equations for the spherical harmonics of cosmic ray distribution function is obtained. The cosmic ray transport equations are derived and solutions of these equations are obtained. The evolution of cosmic ray distribution function under anisotropic particle scattering on magnetic field fluctuations is studied. It is shown that the particle angular distribution depends sufficiently on the level of their scattering anisotropy. The temporal dependence of the cosmic ray distribution function is analyzed and the estimate of the parameter, which characterized the particle scattering anisotropy, is obtained.