Полосы SiO в инфракрасных спектрах звезд поздних спектральных классов - Павленко, Я.В. (Кинематика и физика небесных тел, 2019)
Показана важность учета поглощения SiO в инфракрасной части спектра при анализе спектров звезд поздних спектральных классов. Используются списки линий поглощения фундаментальной системы SiO, рассчитанные группой Дж. Теннисона в рамках проекта ExoMol. В спектре красного гиганта HD 196610 (V*EU Del) спектрального класса М6 III, взятом из библиотеки спектров IRTF, идентифицированы полосы изотопических молекул ²⁸SiO, ²⁹SiO, ³⁰SiO. Посредством моделирования полос первого обертона SiO в спектре звезды получе-ны оценки относительного содержания изотопов кремния в атмосфере HD 196610, оно оказалось близким (с точностью до 3 %) к солнечному. В то же время определенное посредством моделирования изотопических компонентов полос первого обертона СО изотопное отношение углерода ¹²C/¹³C = 6 ± 1 свидетельствует о продвинутой стадии эволюции HD 196610. Показано важливість врахування молекулярних полос поглинання SiO в інфрачервоній частині спектру при аналізі спектрів зір пізніх спектральних класів. Використано списки обертально-коливальних ліній поглинання системи смуг SiO, розраховані групою Дж. Теннісона в рамках проекту ExoMol. У спектрі червоного гіганта HD 196610 (V*EU Del) спектрального класу М6 III, взятому з біблітеки спектрів IRTF, ідентифіковано смуги ізотопічних молекул ²⁸SiO, ²⁹SiO, ³⁰SiO. За допомогою моделювання смуг першого обертону SiO у спектрі отримано оцінки відносного вмісту ізотопів кремнію в атмосфері HD 196610. Вони виявилися близькими (з точністю до 3 %) до сонячного. У той же час ізотопне відношення вуглецю ¹²C/¹³C = 6 ± 1, отримане за допомогою моделювання ізотопічних компонентів смуг першого обертона СО, свідчить про просунуту стадію еволюції HD 196610. The importance of account the SiO absorption in the infrared spectrum for analyzing the spectra of stars of late spectral classes. We used lists of the absorption lines of the rotation-virational bands, calculated by the group of J. Tennison in the framework of the ExoMol project. In the spectrum of red giant HD 196610 (V*EU Del, spectral class M6 III), taken from the IRTF spectra library we identified bands of isotopic molecules ²⁸SiO, ²⁹SiO, ³⁰SiO. The relative abundance of silicon isotopes in the atmosphere of HD 196610 were obtained by modeling the bands of the first overtone SiO in the spectrum of a star. It turned out to be close (to within three percent) to the «solar» value. At the same time, the carbon isotope ratio ¹²C/¹³C = 6 ± 1, determined by fits to the observed isotopic bands of the first overtone of CO, testifies to the advanced stage of the evolution of HD 196610.