Особливості конвекції в атмосферних шарах сонячного факела - Стоділка, М.І.; Присяжний, А.І.; Костик, Р.І. (Кинематика и физика небесных тел, 2019)
За даними комплексних 2В-спостережетнь сонячного факела на телескопі VTT шляхом розв’язання оберненої задачі переносу випромінювання в лінії Ba IIλ 455.4 нм отримано 3D-модель сонячної атмосфери в області факельної площадки. Оцінювання магнітного поля здійснено за V-профілями Стокса лінії Fe Iλ 1564.8 нм. Досліджено вплив магнітного поля на фотосферну конвекцію: розглянуто просторові варіації температури і швидкостей на різних висотах. По данным комплексных 2D-наблюдений на телескопе VTT солнечного факела путем решения обратной задачи переноса излучения в линии Ba IIλ 455.4 нм получена 3D-модель солнечной атмосферы в области факельной площадки. Оценка магнитного поля выполнена по L-профилям Стокса линии Fe Iλ 1564.8 нм. Исследовано влияние магнитного поля на фотосферную конвекцию: рассмотрены пространственные вариации температуры и скоростей на разных высотах. According to the data of complex 2D observations on the VTT telescope of the solar facula, a 3D model of the solar atmosphere in the facular region was obtained by solving the inverse radiative transfer problem in the Ba II X 4554 A line. The magnetic field was estimated using the Stokes V-profiles of the FeI X15648A line. The influence of magnetic field on photospheric convection was investigated: spatial variations in temperature and velocities at different heights were considered.