Механизмы низкотемпературного возврата твёрдого раствора Cu—Al, деформированного при температуре жидкого азота - Петренко, П.В.; Кулиш, Н.П.; Мельникова, Н.А.; Грабовский, Ю.Е. (Металлофизика и новейшие технологии, 2012)
Показано, что уже на стадии возврата ниже 280 К в деформированных при низкой температуре твёрдых растворах, склонных к ближнему упорядочению, происходит коррелированное перераспределение компонентов, обусловленное миграцией точечных дефектов, введённых деформацией. Ближнее упорядочение на этой стадии возврата является определяющим в изменении физических характеристик сплавов Cu—Al. Эти процессы ответственны и за появление устойчивого к термическому воздействию максимума внутреннего трения при 230 К, который не находил до сих пор однозначного объяснения. Показано, що вже на стадії повернення нижче 280 К у деформованих за низької температури твердих розчинах, схильних до близького впорядкування, відбувається корельований перерозподіл компонентів, обумовлений міґрацією точкових дефектів, уведених деформацією. Близьке впорядкування на цій стадії повернення є таким, що визначає зміну фізичних характеристик стопів Cu—Al. Ці процеси відповідають і за появу стійкого до термічної дії максимуму внутрішнього тертя при 230 К, який не знаходив дотепер однозначного пояснення. As shown, the correlated redistribution of components occurs as the result of migration of point defects introduced by deformation yet at the recovery stage below 280 K within the solid solutions deformed at low temperature and prone to short-range order. Short-range ordering at this recovery stage is the determining factor in changing of the physical characteristics of Cu—Al solid solutions. These processes are responsible for the appearance of internal friction peak at 230 K, which is steady to thermal affection and was still not clearly explained.