Про непружнє двійникування, ауксетизм і структурні перетворення в Be - Корпан, В.О.; Олійнич-Лисюк, А.В.; Раранський, М.Д.; Тащук, О.Ю. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
В роботі шляхом моделювання на мезоскопічному рівні непружніх клиновидних двійників у Ве в ауксетичному та неауксетичному станах показано, що зміна величин і знаків коефіцієнтів Пуассона з ростом температури приводить до інверсії локалізованих полів напружень поблизу вершини та країв двійника й істотного (у кілька разів) зменшення величини напружень навколо нього, поблизу дислокацій та їх комплексів, що супроводжується спочатку розм’якшуванням пружніх модулів з подальшим гальмуванням процесів пластичної деформації та зміцненням Ве при переході у стан повного ауксетика вище 575 К. В работе путём моделирования на мезоскопическом уровне неупругих клиновидных двойников в Ве в ауксетическом и неауксетическом состояниях показано, что изменение величин и знаков коэффициентов Пуассона с ростом температуры приводит к инверсии локализованных полей напряжений вблизи вершины и краёв двойника и существенному (в несколько раз) уменьшению величины напряжений вокруг него, вблизи дислокаций и их комплексов, что сопровождается сначала размягчением упругих модулей с последующим торможением процессов пластической деформации и упрочнением Be при переходе в состояние полного ауксетика выше 575 К. By modelling of inelastic wedge-shaped crystal twins in Be of the auxetic and non-auxetic states on the mesoscopic level, it is shown that the change in the Poisson coefficients’ magnitudes and signs with a temperature increasing leads to inversion of the localized stress fields near the tip and edges of the twin and to significant (by several times) decrease in the magnitude of stresses around it, near dislocations and their complexes. This effect is accompanied initially by softening of elastic modules and followed by inhibition of processes of plastic deformation and strengthening of Be during the transition to a complete auxetic state above 575 K.