Системи моніторингу та оцінки проєктів фінансових інститутів розвитку: аналітичний огляд - Іванов, С.М.; Клименко, К.В.; Савостьяненко, М.В. (Економіка промисловості, 2020)
Для прискорення розвитку національної економіки і промисловості одним із найважливіших є питання розвитку співпраці з міжнародними фінансовими інститутами і підвищення результативності спільних проєктів і програм. Нагальна проблема полягає в розбудові й удосконаленні вітчизняних норм і правил, їх гармонізації з європейськими та світовими підходами (з урахуванням обраного вектора розвитку) задля запобігання абозниження ризиків у процесі підготовки, реалізації, моніторингу, управління й оцінки результативності таких проєктів і програм.Досліджено підходи до систем моніторингу та оцінки ефективності діяльності фінансових інститутів розвитку, які активно сприяють процесу розбудови суспільства, включаючи досягнення Цілей сталого розвитку, затверджених у 2015 р. на саміті ООН. Доведено відсутність єдиної методики багатокритеріального оцінювання ефективності проєктів, які реалізуються за участю фінансових інститутів розвитку.Розглянуто такі міжнародні методики, що використовуються для моніторингу й оцінки ефективності проєктів фінансових інститутів розвитку: рейтинг проєктів корпоративної політики (Corporate-Policy Project Rating); рейтинг ефективності розвитку (Development Effectiveness Rating - DER); методологія моделі впливу нідерландського банку розвитку FMO; модель критеріїв успіху (Success Criteria Model); модель впливу на розвиток (Development Impact Model - DIM); системи оцінки Міжнародної фінансової корпорації - система відстеження результатів розвитку (Development Outcome Tracking System - DOTS) та система вимірювання і моніторингу очікуваного впливу (The Anticipated Impact Measurement and Monitoring System - AIMM).Наголошено на тому, що підходи до моніторингу та оцінки участі фінансових інститутів розвитку у проєктах щодо підвищення ефективності економік країн, у які спрямовані інвестиції, мають містити реалізацію таких чотирьох складових: управління розвитком, вплив на розвиток, ефективність та фінансова комплементарність.Обґрунтовано, що задля подальшої співпраці України з фінансовими інститутами розвитку в питаннях підвищення її ефективності слід розробити науково-методичний підхід з урахуванням накопиченого досвіду, який би містив різні аспекти, пов’язані з ефективністю проєктів: як з фінансового боку, так і з боку досягнення певних соціальних, кількісних, якісних та інших показників й індикаторів, що відображають ступінь реалізації тих чи інших цілей сталого розвитку. В современных условиях одним из важнейших вопросов развития сотрудничества с международными финансовыми институтами является повышение результативности совместных проектов и программ. Насущная проблема заключается в развитии и совершенствовании отечественных норм и правил, их гармонизации с европейскими и мировыми подходами (с учетом выбранного вектора развития) для предотвращения или снижения рисков в процессе подготовки, реализации, мониторинга, управления и оценки результативности таких проектов и программ.Исследованы подходы к системам мониторинга и оценки эффективности деятельности финансовых институтов развития, активно способствующим развитию общества, включая достижение Целей устойчивого развития, которые были утверждены в 2015 г. на саммите ООН. Доказано отсутствие единой методики многокритериального оценивания эффективности проектов, реализуемых с участием финансовых институтов развития.Рассмотрены следующие международные методики, используемые при мониторинге и оценке эффективности проектов финансовых институтов развития: рейтинг проектов корпоративной политики (Corporate-Policy Project Rating); рейтинг эффективности развития (Development Effectiveness Rating - DERa); методология модели влияния нидерландской FMO; модель критериев успеха (Success Criteria Model); модель влияния на развитие (Development Impact Model - DIM); системы оценки Международной финансовой корпорации - система отслеживания результатов развития (Development Outcome Tracking System - DOTS) и система измерения и мониторинга ожидаемого воздействия (The Anticipated Impact Measurement and Monitoring System - AIMM).Подчеркнуто, что подходы к мониторингу и оценке участия финансовых институтов развития в проектах по повышению эффективности экономик стран, в которые направлены инвестиции, должны учитывать реализацию следующих составляющих: управление развитием; влияние на развитие; эффективность; финансовая комплементарность.Обосновано, что для дальнейшего сотрудничества Украины с финансовыми институтами развития в вопросах повышения его эффективности следует разработать подход, который бы учитывал различные аспекты, связанные с эффективностью проектов: как с финансовой стороны, так и со стороны достижения определенных социальных, количественных, качественных и других показателей и индикаторов, отражающих степень достижения тех или иных целей устойчивого развития. In modern conditions, one of the most important issues in cooperation’ development with International financial institutions is an increasing the effectiveness of joint projects and programs. An urgent problem is the development and improvement of national norms and rules and their harmonization with European and world approaches (taking into account the chosen development vector) to prevent or reduce risks in the process of preparing, implementing, monitoring, managing and evaluating the effectiveness of such projects and programs.The paper explores approaches to monitoring and evaluating the effectiveness of financial development institutions’ projects, which actively contribute to the advance of society, including the achievement of Sustainable Development Goals, which were approved at the 2015 UN Summit. A critical analysis of the existing methodological and theoretical approaches proved the absence of a unified methodology for multi-criteria evaluation of the effectiveness of projects, implemented with the participation of financial development institutions.In particular, the authors focused attention and examined the following international methodologies, used in monitoring and evaluating the effectiveness of financial development institutions’ projects, namely: the Corporate-Policy Project Rating (CPR); DevelopmentEffectiveness Rating (DERa); the Dutch Impact Model Methodology (IMM), Success Criteria Model, Development Impact Model (DIM), the International Finance Corporation's valuation systems: Development Outcome Tracking System (DOTS) and The Anticipated Impact Measurement and Monitoring System (AIMM).It is noted, that approaches to monitoring and evaluating the financial development institutions’ participation in projects, devoted to improve the effectiveness of the countries’ economies, in which investments are directed, should take into account the implementation of the following four components: 1) governance, 2) development impact, 3) effectiveness and4) financial additionality.It was emphasized that regarding further cooperation of Ukraine with financial development institutions on the issues of development and improvement of its efficiency, there should be found or developed an approach, which would take into consideration the accumulated experience and various aspects, related to the project effectiveness: both from the financial side and the achievement of certain social, quantitative, qualitative and other parameters and indicators, reflecting the degree of achievement of particular Sustainable Development Goals.