Управляемый разветвитель на основе планарного гиперболического метаматериала - Миляев, М.А.; Недух, С.В.; Тарапов, С.И. (Радіофізика та електроніка, 2020)
Предмет і мета роботи. Створено і досліджено розгалужувач надвисокочастотної-хвилі на основі планарного гіперболічного метаматеріалу з дефектом у структурі. У планарному гіперболічному метаматеріалі створюються умови, за яких поширення електромагнітної (ЕМ) хвилі каналізується в певному напрямку, який залежить від параметрів метаматеріалу. Розгалуження хвилі можливе при створенні дефекту усередині метаматеріалу, від якого частина падаючої хвилі буде відбиватися. У випадку зміни просторової орієнтації дефекту щодо падаючої ЕМ-хвилі змінюється напрям поширення відбитої ЕМ-хвилі. Таким чином у розглянутий розгалужувач можна впровадити керування поширенням хвилі. Предмет и цель работы. Создан и исследован разветвитель сверхвысокочастотной волны на основе планарного гиперболического метаматериала с дефектом в структуре. В планарных гиперболических метаматериалах создаются условия, при которых распространяющаяся электромагнитная (ЭМ) волна канализируется в определенном направлении, зависящем от параметров метаматериала. Разветвление волны возможно при создании дефекта в периодической структуре внутри метаматериала от которого часть падающей волны будет отражаться. При изменении пространственной ориентации дефекта относительно падающей ЭМ-волны, изменяется направление распространения отраженной ЭМ-волны. Таким образом в рассматриваемый разветвитель можно внедрить управление распространением волны. Subject and Purpose. The paper presents the development and testing of a microwave splitter based on a planar hyperbolic metamaterial with a structural defect. The planar hyperbolic metamaterial is so constructed that a propagating electromagnetic (EM) wave is channeled in a certain direction depending on the metamaterial parameters. The wave splitting is possible where a part of the incident wave is reflected from a defect created inside the metamaterial. As the defect spatial orientation relative to the incident EM wave changes, the propagation direction of the reflected EM wave also changes. By this means the wave propagation control can be implemented in the considered splitter.