Нова конструкція світлодіодного світильника з тепловими трубами - Пекур, Д.В.; Ніколаєнко, Ю.Є.; Сорокін, В.М. (Технология и конструирование в электронной аппаратуре, 2019)
Запропоновано нову систему охолодження з тепловими трубами для забезпечення нормального теплового режиму світлодіодного джерела освітлення, яке можна використовувати у приміщеннях з низькими стелями. Дослідження системи проводились за допомогою комп’ютерного моделювання. Вони показали, що за потужності світильника 300 Вт температура основи в місці приєднання джерела освітлення не перевищує 67,6°С. За використання в зоні контакту шару теплопровідної пасти з коефіцієнтом теплопровідності 8,7 Вт/(м·°С) товщиною 0,1 мм це відповідає температурі корпусу 70,0°С. Якщо тепловий опір світильника становить 0,1°С/Вт, температура його напівпровідникових кристалів становитиме 100°С, що суттєво нижче припустимого значення температури, яке дорівнює 150°С. Загальний тепловий опір системи охолодження становить 0,159°С/Вт. В данной работе представлена новая конструкция мощного светодиодного светильника для освещения помещений с низкими потолками. В качестве теплопередающих средств для отвода теплоты от светодиодного источника света к концентрически расположенным вокруг него кольцам теплообменника использованы тепловые трубы. Кольца теплообменника охлаждаются естественной конвекцией окружающего воздуха. С помощью компьютерного моделирования оценена способность предложенной системы охлаждения обеспечивать нормальный тепловой режим светодиодного источника света. This article presents a new design of a powerful LED lamp for indoor illumination of rooms with low ceilings. The heat from the LED is transferred via heat pipes to the heat exchanger rings looped around the light source. The heat exchanger rings are cooled by the natural convection of the surrounding air (at an ambient air temperature of 20°C). Computer simulation allowed evaluating the ability of the proposed cooling system to provide a normal thermal mode of the LED light source.