Modification of structure and surface properties of hypoeutectic silumin by intense pulse electron beams - Ivanov, Yu.F.; Gromov, V.Е.; Konovalov, S.V.; Zagulyaev, D.V.; Petrikova, Е.А.; Semin, А.P. (Успехи физики металлов, 2018)
Methods of contemporary physical materials science are applied for the analysis of structural and phase states, tribological and mechanical properties of hypoeutectic silumin treated by electron beams with parameters as follow: energy density — 10– 35 j/cm2, pulse duration — 10 μs, number of pulses — 3, pulse-repetition frequency — 0.3 Hz. The initial structure of silumin comprises grains of aluminiumbased solid solution, eutectic grains, inclusions of silicon and intermetallic compounds with different shapes and sizes. Методами сучасного фізичного матеріялознавства виконано аналізу структурнофазових станів, трибологічних і механічних властивостей доевтектичного силуміну, що піддається електронно-пучковому обробленню (ЕПО) за наступних пара метрів пучка: густина енергії — 10–35 Дж/см2, тривалість імпульсу — 10 мкс, кількість імпульсів — 3, частота проходження — 0,3 Гц. У початковому стані структуру силуміну сформовано зернами твердого розчину на основі алюмінію, зернами евтектики, включеннями кремнію й інтерметалідів різної форми та розмірів. Методами современного физического материаловедения выполнен анализ структурно-фазовых состояний, трибологических и механических свойств доэвтектического силумина, подвергнутого электронно-пучковой обработке (ЭПО) со следующими параметрами пучка: плотность энергии — 10–35 Дж/см2, длительность импульса — 10 мкс, количество импульсов — 3, частота следования — 0,3 Гц. В исходном состоянии структура силумина сформирована зёрнами твёрдого раствора на основе алюминия, зёрнами эвтектики, включениями кремния и интерметаллидов различной формы и размеров.