Materials science aspects of FePt-based thin films’ formation - Shamis, O.V.; Vladymyrskyi, I.A.; Makogon, Yu.M.; Sidorenko, S.I. (Успехи физики металлов, 2018)
The goal of this review is consideration of basic physical and materials science approaches for providing predefined properties of nanosize thin FePtbased films. Achievement of such properties is required for the industrial application of these materials as magnetic ultrahighdensity recording media. Various approaches are considered to solve the problems such as the reduction of the ordering temperature, formation of the requisite crystallographic orientation of the orderedphase grains, increase of the coercivity, and providing of the possibility to control the change in the magnetization of these materials. Метою даного огляду є аналіза основних фізикоматеріялознавчих метод досягнення наперед заданих властивостей нанорозмірних плівкових матеріялів на основі FePt. Досягнення таких властивостей потрібне задля промислового використання даних матеріялів у якості середовища магнетного запису та зберігання інформації з надвисокою щільністю. Наведено результати досліджень, в яких розглядаються різноманітні підходи до вирішення таких завдань як зменшення температури впорядкування, формування потрібної кристалографічної орієнтації зерен впорядкованої фази, підвищення коерцитивної сили та забезпечення можливости контрольованої зміни намагнетованости даних матеріялів. Целью данного обзора является рассмотрение основных физикоматериало ведческих методов обеспечения наперёд заданных свойств наноразмерных плёночных материалов на основе FePt. Достижение таких свойств необходимо для промышленного использования данных материалов в качестве среды магнитной записи и хранения информации со сверхвысокой плотностью. Приведены результаты исследований, в которых рассмотрены различные подходы к решению таких задач как снижение температуры упорядочения, формирование необходимой кристаллографической ориентации зёрен упорядоченной фазы, повышение коэрцитивной силы и обеспечение возможности контролируемого изменения намагниченности данных материалов.