Упругопластический инвариант деформации металлов - Зуев, Л.Б.; Баранникова, С.А.; Лунев, А.Г. (Успехи физики металлов, 2018)
Рассматривается основная характеристика развития локализованного пластического течения, упругопластический инвариант деформации, на примере де формации девятнадцати различных металлов. Показано, что распределение экспериментально получаемых значений инварианта подчиняется нормальному закону распределения. Рассматривается природа инварианта и е следствия, которые описывают наиболее важные закономерности развития локализованного пластического течения. Установлено, что из уравнения инварианта могут быть получены основные характеристики автоволновых процессов развития локализованной пластичности, например, скорость и дисперсия автоволн. Могут быть рассчитаны соотношения между масштабами развития локализованной пластичности, а также зависимость длины автоволны от структурных параметров материала. Установлена связь измеряемой величины инварианта с положением исследуемого металла в Периодической системе элементов (Менделеева). Розглядається основна характеристика розвитку локалізованої пластичної течії пружньо-пластичний інваріянт деформації, на прикладі деформації дев'ятнадцятьох різних металів. Показано, що розподіл експериментально одержуваних значень інваріянту підпорядковується нормальному закону розподілу. Розглядається природа інваріянту та її наслідки, які описують найбільш важливі закономірності розвитку локалізованої пластичної течії. Встановлено, що з рівняння інваріянту можуть бути одержаними основні характеристики автохвильових процесів розвитку локалізованої пластичности, наприклад, швидкість і дисперсія автохвиль. Можуть бути розрахованими співвідношення між масштабами розвитку локалізованої пластичности, а також залежність довжини автохвил і від структурних параметрів матеріялу. Встановлено зв'язок вимірюваної величини інваріянту з розташуванням досліджуваного металу в Періодичній системі елементів (Менделєєва). The principal characteristic of localized plastic-flow development, known as the elastoplastic invariant of deformation, is investigated for nineteen various metals. As shown, the distribution of the experimentally obtained values of the invariant can be described by the normal distribution low. The origin of the invariant and the consequences, which describe the most important features of localized plastic flow, are discussed. As established, the principal characteristics of autowave processes of localized plasticity development, for instance, the rate and dispersion, can be calculated. It is possible to calculate the relations between the scales of localized plasticity development as well as the dependence of autowave length on the structure characteristics of metals. The relationship between the measurable invariant value and the position of metal in the (Mendeleev) Periodic table is established.