Smolyakov O.V. - Girzhon, V.V.; Smolyakov, O.V. (Успехи физики металлов, 2019)
We propose the method for modelling of quasi-periodic structures based on an algorithm being a geometrical interpretation of the Fibonacci-type numerical sequences. The modelling consists in a recurrent multiplication of basis groups of the sites, which possess the 10-th, 8-th or 12-th order rotational symmetry. The advantage of the proposed method consists in an ability to operate with only two-dimensional space coordinates rather than with hypothetical spaces of dimension more than three. Запропоновано спосіб моделювання квазиперіодичних структур, в основі якого лежить алґоритм, що є геометричною інтерпретацією числових послідовностей типу послідовности Фібоначчі. Моделювання полягає у рекурентному розмноженні базисних груп вузлів, які мають ротаційну симетрію 10, 8 або 12-го порядку. Перевагою запропонованого способу є можливість оперувати координатами лише двовимірного простору, а не гіпотетичних просторів із вимірністю, вищою за три. Предложен способ моделирования квазипериодических структур, в основе которого лежит алгоритм, являющийся геометрической интерпретацией числовых последовательностей типа последовательности Фибоначчи. Моделирование заключается в рекуррентном размножении базисных групп узлов, имеющих ротационную симметрию 10, 8 или 12-го порядка. Преимуществом предлагаемого способа является возможность оперировать координатами только двумерного пространства, а не гипотетических пространств с размерностью, большей трёх.