Імітаційне моделювання штатних та аварійних радіаційних навантажень на ядерні матеріали із застосуванням електрофізичних установок - Донець, С.Є.; Литвиненко, В.В.; Касаткін, Ю.О.; Пономарьов, А.Г.; Уваров, В.Т. (Журнал физики и инженерии поверхности, 2018)
У роботі вивчені особливості застосування прискорювачів важких іонів та прискорювачів сильнострумових електронів для дослідження процесів, які відбуваються в цирконієвих сплавах при штатних та аварійних режи-мах роботи ядерного реактора. Опроміненням прискореними пучками іонів криптону моделювався вплив газо-подібних уламків ядерного палива в штатному режимі роботи. Опроміненням сильно струмовими пучками еле-ктронів моделювався вплив екстремальних чинників, які виникають в аварійних ситуаціях. В работе изучены особенности применения ускорителей тяжелых ионов и ускорителей сильноточных электронов для исследования процессов, которые происходят в циркониевых сплавах при штатных и аварийных режимах работы ядерного реактора. Облучением ускоренными пучками ионов криптона моделировалось влияние газоподобных осколков деления ядерного топлива в штатном режиме работы реактора. Облучением сильноточными пучками электронов моделировалось влияние экстремальных факторов, которые возникают в аварийных ситуациях. In this paper, we studied the features of the use of heavy ion accelerators and high-current electron accelerators to study the processes that occur in zirconium alloys under normal and emergency operating conditions of a nuclear reactor. Irradiation of accelerated beams of krypton ions simulated the effect of gas-like fission fragments of nuclear fuel in the regular operating mode of the reactor. By irradiating high-current electron beams, the influence of extreme factors that arise in emergency situations was modeled.