Синтез впорядкованих нанорозмірних структур на основі вуглецевих нанотрубок - Турбін, П.В.; Кропотов, О.Ю.; Удовицький В.Г. (Журнал физики и инженерии поверхности, 2018)
Вакуумно-дуговим методом здійснено синтез вуглецевих нанотрубок (ВНТ) на металевій пластині з паралельною та перпендикулярною спрямованістю. Визначено деякі переваги вирощування ВНТ безпосередньо на поверхні об’ємних металів. Встановлено наявність хороших електричних контактів наноструктур з підкладинкою. Визначено основні фізико-технологічні характеристики отриманих упорядкованих наноструктур. Наводяться технологічні умови і параметри, за яких можливо отримати «ліс» нанотрубок. Отримані впорядковані нанорозмірні структури з ВНТ можуть застосовуватися для виготовлення електронних пристроїв та розробки нових композиційних матеріалів з унікальними властивостями. Вакуумно-дуговым методом осуществлен синтез углеродных нанотрубок (УНТ) на металлической пластине с параллельной и перпендикулярной направленностью. Определены некоторые преимущества выращивания УНТ непосредственно на поверхности объемных металлов. Установлено наличие хороших электрических контактов наноструктур с подложкой. Определены основные физико-технологические характеристики полученных упорядоченных наноструктур. Сообщается о технологических условиях и параметрах, при которых возможно получить «лес» нанотрубок. Полученные упорядоченные наноразмерные структуры из УНТ могут использоваться для изготовления электронных устройств и разработки новых композиционных материалов с уникальными свойствами. Aligned carbon nanotubes (CNTs) on a metal plate with parallel or perpendicular directivity was synthesized by vacuum-arc method.. Some advantages growing of CNTs directly on the surface of bulk metals are defined. The presence of good electrical contacts of nanostructures with the substrate is established. The main physical and technological characteristics of the obtained ordered nanostructures are determined. Technological conditions and parameters under which it is possible to obtain a forest of nanotubes are reported. The obtained ordered nano-sized structures from CNTs can be used for the manufacture of electronic devices and the development of new composite materials with unique properties.