Черное море: будущее минерально-сырьевой базы - Шнюков, Е.Ф. (Геологія і корисні копалини Cвітового океану, 2019)
В статье рассматриваются возможные пути геологического изучения и освоения минерально-сырьевого комплекса Черного моря, в частности, энергетического комплекса, оолитовых железных руд, стройматериалов, минеральных удобрений, пресной воды, титаноциркониевых и магнетитовых россыпей, тонкого золота. Подчеркивается необходимость изучения и освоения газогидратов. Отмечена важность фундаментальных исследований для прикладной геологии, особенно изучения кристаллических пород Черного моря для понимания его геологической истории и строения. У статті розглядаються можливі шляхи геологічного вивчення та освоєння мінерально-сировинного комплексу Чорного моря, зокрема, енергетичного комплексу, оолітових залізних руд, будматеріалів, мінеральних добрив, прісної води, титано і магнетитових розсипів, тонкого золота. Підкреслюється необхідність вивчення і освоєння газогідратів. Відзначено важливість фундаментальних досліджень для прикладної геології, особливо вивчення кристалічних порід Чорного моря для розуміння його геологічної історії та будови. The article considers possible ways of geological study and development of the mineral-raw material complex of the Black Sea, in particular, the energy complex, oolite iron ores, building materials, mineral fertilizers, fresh water, titanium-zirconium, magnetite placers and thin gold. The necessity of studying and developing gas hydrates is emphasized. The importance of fundamental research for applied geology, especially the study of crystalline rocks of the Black Sea for understanding its geological history and structure is noted.