Тонкое и дисперсное россыпное золото осадочного чехла северо-западного Причерноморья. Проблемы и перспективы - Ломакин, И.Э.; Кочелаб, В.В. (Геологія і корисні копалини Cвітового океану, 2019)
Проведенные предварительные исследования на основе современных методик пробоотбора и обработки материала выявили в кайнозойских осадочных породах юга Украины ряд точек с аномально повышенными содержаниями россыпного мелкого и тонкого золота (МТЗ). Такие россыпи МТЗ в близповерхностных отложениях кайнозойского осадочного чехла могут стать важным ресурсом для формирования золотодобывающей отрасли Украины. Общее решение проблемы требует проведения системного и методически обоснованного изучения закономерностей распределения, путей миграции и условий локализации МТЗ. Проведені попередні дослідження на основі сучасних методик пробовідбору і обробки матеріалу виявили в кайнозойських осадових породах півдня України ряд точок з аномально підвищеним вмістом розсипного дрібного і тонкого золота (ДТЗ). Такі розсипи ДТЗ в поверхневих відкладеннях кайнозойського осадового чохла можуть стати важливим ресурсом для формування золотовидобувної галузі України. Загальне рішення проблеми вимагає проведення системного і методично обгрунтованого вивчення закономірностей розподілу, шляхів міграції та умов локалізації ДТЗ. Preliminary studies based on modern sampling and processing techniques revealed a number of points in cenozoic sedimentary rocks in Southern Ukraine with abnormally elevated alluvial small and thin gold (STG) content. Such STG placers in the cenozoic sedimentary cover can become an important resource for the formation of the gold mining industry in Ukraine. The general solution of the problem requires a systematic and methodologically sound study of distribution patterns, migration paths and conditions of STG localization.