Антарктида — південна географічна область Землі як геодинамічний центр формування первинної протокори планети - Єсипович, С.М. (Геологія і корисні копалини Cвітового океану, 2019)
Показано, що континент Антарктида, де розміщується Південний географічний полюс Землі, є геодинамічним центром формування первинної протокори планети. Саме в південну область планети був направлений викид тяжкої мантійної речовини, яка і cформувала блоки-призми підвищеної жорсткості (БПЖ). Зараз вони розміщені в межах океанічних улоговин, окраїнних та внутрішніх морів, серединних масивів континентів. Показано, что континент Антарктида, где находится Южный географический полюс Земли, является геодинамической центром формирования первичной протокоры планеты. Именно в южную область планеты, в соответствии с правилами буравчика относительно инерционных сил, был направлен выброс тяжелого мантийного вещества, который и формировал блокипризмы повышенной жесткости (БПЖ). Сейчас они размещены в пределах океанических впадин, окраинных и внутренних морей, срединных массивов континентов. It is shown that the continent of Antarctica, where the South Geographical Pole of the Earth is located, is the geodynamic center of formation of the primary crust of the planet. It is in the southern region of the planet, in accordance with the rules of the driller with respect to inertial forces, that the heavy mantle substance emission was directed, which formed the blocks prisms of increased rigidity. Now they are located within the limits of oceanic depressions, marginal and inland seas and middle massifs of continents.