Сучасний седиментогенез Азовського моря: чинники та особливості - Альохіна, Т.М.; Куразєєва, Л.В.; Скворцов, В.В. (Геологія і корисні копалини Cвітового океану, 2019)
Процес седиментації в районі північного узбережжя Азовського моря характеризується значною мінливістю параметрів. Важливу роль у формуванні сучасних донних осадків відіграє співвідношення біогенних процесів, твердого стоку річок, абразії берегів, еолових надходжень, за умови постійного зростання впливу техногенного та антропогенного чинників. Процесс седиментации в районе северного побережья Азовского моря характеризируется значительной изменчивостью параметров. Важную роль в формировании современных донных осадков играет соотношение биогенных процессов, твердого стока рек, абразии берегов, эоловых поступлений, при условии постоянного увеличения влияния техногенного и антропогенного факторов. The process of sedimentation in the region of the northern coast of the Azov Sea is characterized by significant changeability of parameters. In the formation of modern sediments the relation of biogenic processes, riverine load, coastal abrasion and eolic deposition is played an important role in conditions of constant increase of technogenic and anthropogenic factors.