Земная кора океанов и полосовые аномалии магнитного поля - Гордиенко, В.В. (Геологія і корисні копалини Cвітового океану, 2019)
Рассмотрены примеры выделения и интерпретации полосовых аномалий магнитного поля океанов. Использованы данные по восточной окраине Тихого океана на протяжении большей части западного побережья Северной Америки и по хребту Книповича на переходе от Атлантического океана к Арктическому. Показано их несоответствие представлениям гипотезы тектоники плит о глубинных процессах в тектоносфере этих регионов. В обоих случаях отсутствуют все или многие признаки, указывающие на спрединг океанической коры. Обоснована невозможность определения возраста океанической коры по магнитным данным. Розглянуто приклади виділення та інтерпретації смугових аномалій магнітного поля океанів. Використано дані зі східної околиці Тихого океану уздовж більшої частини західного берегу Північної Америки та по хребту Кніповича на переході від Атлантичного океану до Арктичного. Показано їх невідповідність уявленням гіпотези тектоніки плит про глибинні процеси в тектоносфері цих регіонів. В обох випадках відсутні всі або численні ознаки, що вказують на спрединг океанічної кори. Обґрунтовано неможливість визначення віку океанічної кори за магнітними даними. Examples of the isolation and interpretation of the strip anomalies of the magnetic field of the oceans are considered. Data were used on the eastern edge of the Pacific Ocean over most of the western coast of North America and on the Knipovich Ridge at the transition from the Atlantic Ocean to the Arctic. It is shown that they do not correspond to the ideas of the plate tectonics hypothesis about deepseated processes in the tectonosphere of these regions. In both cases, all or many of the signs indicating spreading of the oceanic crust are absent. The impossibility of determining the age of the oceanic crust from magnetic data is substantiated.