Палеогеография Азово-Черноморского бассейна в четвертичное время - Иноземцев, Ю.И.; Парышев, А.А.; Ступина, Л.В.; Рыбак, Е.Н. (Геологія і корисні копалини Cвітового океану, 2019)
Отмечается, что в течение четвертичного периода имело место не менее 5— 6 оледенений, что каждый раз влекло за собой резкое изменение экологогидрологической обстановки как в Каспии, так и в Черном море. Смена температурного режима и солености вод нашли отражение как в составе фауны, так и в литологическом составе отлагаемых осадков. В период похолодания происходила регрессия Черного и Каспийского морей, их изоляция друг от друга, а также от Мирового океана вследствие наличия Босфорского порога высотой до отметки –36…–37 м. В период глобальных потеплений уровень Мирового океана возвращался каждый раз примерно до современной отметки, что также было характерно для Черного и Каспийского морей. Відзначається, що впродовж четвертинного періоду мало місце не менше 5—6 зледенінь, що кожного разу спричиняло за собою різку зміну екологогідрологічних умов як у Каспії, так і в Чорному морі. Зміна температурного режиму і солоності вод знайшли відображення як у складі фауни, так і в літологічному складі осадів, що відкладаються. В період похолодання відбувалася регресія Чорного і Каспійського морів, їх ізоляція одне від одного, а також від Світового океану внаслідок наявності Босфорського порогу заввишки за відмітку –36…–37 м. В період глобальних потеплінь рівень Світового океану повертався кожного разу приблизно до сучасної відмітки, що також було характерно і для Чорного та Каспійського морів. The article notes that during the Quaternary period there was at least 5—6 glaciations, which each time entailed a sharp change in the ecological and hydrological situation both in the Caspian Sea and in the Black Sea. The change in temperature and salinity of the waters was reflected both in the composition of the fauna and in the lithological composition of the deposited sediments. During the cooling period, the Black Sea and the Caspian Sea regressed, they were isolated from each other, as well as from the World Ocean due to the presence of the Bosphorus threshold up to a mark of –36…–37 m. During the period of global warming, the level of the World Ocean returned each time to approximately the present mark, which was also characteristic of the Black and Caspian Seas.