Особливості сейсмічності в регіоні архіпелагу Аргентинські острови, обумовленої процесами айсбергоутворення - Лящук, О.І.; Карягін, Є.В. (Український антарктичний журнал, 2018)
Протягом року в регіоні розташування Української антарктичної станції «Академік Вернадський» (УАС) реєструється досить велика кількість локальних та регіональних сейсмічних сигналів. Метою роботи є визначення джерел їх генерації та динаміки режиму сейсмічності в районі розташування УАС. До отриманих за допомогою трикомпонентної цифрової сейсмічної станції Guralp CMG-40TDE даних застосовані поляризаційні методи визначення напрямків на джерела сигналів. В роботі запропонований алгоритм автоматичного виявлення сейсмічних сигналів та визначення їх параметрів. Результатом робіт є проведення азимутально-часового розподілу зареєстрованих сигналів та встановлення джерел їх генерації. During the year in the region of the location of the Ukrainian Antarctic Akademik Vernadsky station large numbers of local and regional seismic signals are registered. The main objective of the study is to determine the sources of generation of seismic signals and the dynamics of seismicity in the Antarctic station area. Polarization methods used to determine the direction of the signal source are obtained using the three-component digital seismic station Guralp. The algorithm of automatic detection of seismic signals and the determination of their parameters is proposed in this work. The result of the works is the azimuthal-time distribution of registered signals and the establishment of sources of their generation.